Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie skleił. Cukinię dokładnie myjemy i miksujemy albo trzemy na bardzo drobnej tarce (jeśli pestki są duże, wyrzucamy gniazda nasienne, młode cukinie miksujemy całe). Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy zmiksowaną cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (czosnku można dodać więcej niż jeden ząbek). Co jakiś czas mieszając, smażymy na średnim ogniu. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, a plasterki na połówki i w osobnym garnuszku podsmażamy je na odrobinie masła, posypujemy szczyptą soli. Gdy woda się już wygotuje, dodajemy pieczarki do naszego sosu. Chwilę gotujemy razem, po czym dodajemy kremówkę. Gdy zacznie wrzeć, stale mieszając, gotujemy ok. 6 minut. Następnie sos doprawiamy solą i pieprzem i opcjonalnie przyprawami, które lubimy (może to być bazylia, oregano, papryka słodka itp.). Ugotowany makaron polewamy przyrządzonym sosem. Możemy posypać go świeżo startym żółtym serem, parmezanem.
Sos można także przyrządzać bez dodatku pieczarek. Ja np. bardzo je lubię, więc dodaję, ale kiedyś zrobiłam sos bez nich i też jest bardzo dobry :) Smacznego!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    Zjadłabym od zaraz:-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Małgorzata80

    uwielbiam takie dania!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka140

    brzmi zachęcająco :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    ciekawy przepis
  • -1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 3
    original
    Opublikowano

    Kate131

    coś dla mnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !