Sposób przygotowania

Kaczkę umytą nacieramy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy na pół, razem z sokiem z 1 pomarańczy umieszczamy we wnętrzu kaczki. Otwór spinamy drewnianymi szpileczkami. Tuszkę układamy w brytfance, podlewamy filiżanką gorącej wody. Wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec 1 i 3/4 godziny w temp. 175stopni. Pozostałe pomarańcze należy sparzyć, osuszyć, skórkę z jednego owoca pokroić w paseczki, miąższ w plasterki. Z ostatniej pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy z miodem i paseczkami skórki pomarańczowej. Po 45min pieczenia kaczkę należy odwrócić. W czasie pieczenia kilka razy posmarować miodową marynatą. Na 15min przed końcem pieczenia dodać plasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Temp. zwiększyć do 225stopni, aby kaczka mogła się zrumienić. Wyjmujemy z piekarnika. Wywar przecedzamy, mieszamy z bulionem, gotujemy. Do sosu ponownie wkładamy plasterki pomarańczy, przyprawiamy do smaku. Podajemy z kaczką.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    iza15

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    magical66

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    moja ulubiona

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !