Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5-7 dag
mleko 100 ml
mąka 1/4 szklanki
cukier 1/4 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier 3/4 szklanki
żólta 3 sztuki
mleko 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
skórka z cytryny starta 1 łyżka
mąka 3,5 szklanki
jagody 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Rozczyn wykonać mieszając ze sobą drożdże, mąkę pszenną(1/4 szklanki) i cukier(1/4 szklanki), wszystko razem należy rozpuścić w lekko ciepłym mleku(100 ml), a następnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. W misce ubić masło, następnie dodać do niego stopniowo cukier, a następnie rozczyn, miksować na najwyższych obrotach miksera, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po kolei żółtka jaj, letnie mleko, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sól i mąkę pszenną. Z ciasta uformować kulę i pozostawić, żeby wyrosło na około godzinę. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na jagodzianki, z każdej z nich zrobić placuszek, po czym wypełnić go jagodami, które wcześniej zostały wymieszane z cukrem, uformować z ciasta bułeczkę, posmarować ją rozmąconym żółtkiem i posypać z wierzchu cukrem. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 30- 45 minut lub do czasu zarumienienia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 09.09.2013 22:20
lubię takie jagodzianki
IKrakowianka 26.05.2013 16:12
przepysznie wyglądają
Kopiko1983 08.06.2011 06:28
Pyszne!
Krzysztof42 09.04.2011 16:11
uwielbiam jagodzianki i jeszcze najlepiej samemu nazbierać jagód
Iwusia 04.12.2010 22:55
Piękne i jakie smaczne :)
christopher1 16.09.2010 22:04
Wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak