Sposób przygotowania

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Owoce (brzoskwinie i maliny) wrzucić do garnka, zasypać 2-3 łyżkami cukru i zaczekać, aż puszczą sok (wtedy w dżemie będzie więcej galaretki dżemowej). Następnie zasypać żelfixem 3:1 i wstawić na ogień. Gdy owoce zaczną wrzeć gotować ok. minuty, po czym dodać resztę cukru i ponownie zagotować. Kiedy owoce się zagotują, trzymać je na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdjąć z gazu i mieszać dżem do zaniku piany lub zdjąć piankę do jakiejś małej miseczki i poczekać aż zastygnie - też jest pyszna na chleb albo sama :) Następnie gorący jeszcze dżem wkładać do słoików, szczelnie zakręcić i postawić postawione na wieczkach słoiki na 5 minut, do momentu aż wieczka się wciągną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !