Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem malinowo-brzoskwiniowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

obranych brzoskwiń bez pestek 0,5 kg
malin 1 kg
cukru 0,5 kg
żelfix 1,5 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem malinowo-brzoskwiniowy

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Owoce (brzoskwinie i maliny) wrzucić do garnka, zasypać 2-3 łyżkami cukru i zaczekać, aż puszczą sok (wtedy w dżemie będzie więcej galaretki dżemowej). Następnie zasypać żelfixem 3:1 i wstawić na ogień. Gdy owoce zaczną wrzeć gotować ok. minuty, po czym dodać resztę cukru i ponownie zagotować. Kiedy owoce się zagotują, trzymać je na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdjąć z gazu i mieszać dżem do zaniku piany lub zdjąć piankę do jakiejś małej miseczki i poczekać aż zastygnie - też jest pyszna na chleb albo sama :) Następnie gorący jeszcze dżem wkładać do słoików, szczelnie zakręcić i postawić postawione na wieczkach słoiki na 5 minut, do momentu aż wieczka się wciągną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 23.12.2011 23:18
dobre
monika154 06.10.2011 16:09
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak