Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

deser jogurtowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 3 szt.
cukier 1 szklanka
jogurt 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
otarta skórka cytryny 1 łyżeczka
otarta skórka pomarańczy 1 łyżeczka
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: deser jogurtowy

Ugotować gęsty syrop (cukier z woda), ostudzić, dodać sok z cytryny (którą
naprzód otrzeć), oziębić w lodowce. Jajka ubić z cukrem, dodać jogurt dalej
ubijając, przesiana mąkę, proszek i skórkę. Ubijając na gładkie lśniące
ciasto. Wylać do wysmarowanej tortownicy, piec w średnio nagrzanym
piekarniku 30 min. na jasno - złoto. Upieczone ciasto natychmiast zalać
zimnym syropem, tortownice przykryć i zostawić, aż wchłonie całkowicie
syrop. Delikatnie wyłożyć na półmisek i podawać z bita śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak