Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme brulee

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kremówki 500 ml
żółtek 6
białego cukru 1/3 szklanki
brązowego cukru 5 łyżek
laska wanilli

Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee

Do rondelka wlać kremówkę, wsypać biały cukier oraz wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Mieszać na bardzo wolnym ogniu do momentu aż zacznie się gotować na brzegach. Wówczas zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie ubić delikatnie żółtka (żeby nie były puszyste!) i dolewać ciepłą śmietanę z cukrem, ciągle mieszając. Kiedy krem zrobi się gładki i sztywny, wlać go przez sito do foremek, żeby ewentualne grudki na sitku zostały. Wstawić do nagrzanego do 100 st. piekarnika i piec 50 minut. Po wyciągnięciu ostudzić, po czym włożyć do lodówki na 5 godzin. Następnie krem posypać łyżką brązowego cukru i zapiekać go chwilę w mocno rozgrzanym piekarniku do momentu rozpuszczenia się cukru, lekkiego zarumienienia i utworzenia się charakterystycznej skorupki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 24.03.2012 23:19
super
ajres 24.03.2012 23:19
super
ajres 24.03.2012 23:19
super
dorotka0000025 13.07.2011 10:35
brzmi pysznie
monia79 27.05.2011 21:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak