Sposób przygotowania

Do rondelka wlać kremówkę, wsypać biały cukier oraz wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Mieszać na bardzo wolnym ogniu do momentu aż zacznie się gotować na brzegach. Wówczas zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie ubić delikatnie żółtka (żeby nie były puszyste!) i dolewać ciepłą śmietanę z cukrem, ciągle mieszając. Kiedy krem zrobi się gładki i sztywny, wlać go przez sito do foremek, żeby ewentualne grudki na sitku zostały. Wstawić do nagrzanego do 100 st. piekarnika i piec 50 minut. Po wyciągnięciu ostudzić, po czym włożyć do lodówki na 5 godzin. Następnie krem posypać łyżką brązowego cukru i zapiekać go chwilę w mocno rozgrzanym piekarniku do momentu rozpuszczenia się cukru, lekkiego zarumienienia i utworzenia się charakterystycznej skorupki. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monia79

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    brzmi pysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    ajres

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ajres

    super
  • -1
    original
    Opublikowano

    ajres

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !