Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pędraki ze Shrekowej zagrody (szpecle z boczkiem i warzywami)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
mleko 200 ml
jajko 5 sztuk
woda 1 szklanka
kapusta pekińska 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pieczarki 6 sztuk
por (biała część) kawałek
przyprawy sól pieprz do smaku
boczek wędzony 300 gram
papryka zielona 2 sztuki
papryka żółta 2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pędraki ze Shrekowej zagrody (szpecle z boczkiem i warzywami)

Mąkę, jajka, mleko i wodę zmiksować na jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto wlać do durszlaka i mieszać drewnianą łyżką nad garnkiem z gotującą się, osoloną wodą. Gotujące się kluseczki mieszać od czasu do czasu, można podlać olejem. Kiedy wypłyną na wierzch, wyjąć, przelać zimną wodą i odcedzić.
Cebulę posiekać, boczek pokroić w drobną kostkę lub paseczki. Usmażyć razem w dużym rondlu, dodać poszatkowaną kapustę, pokrojone pieczarki i paprykę oraz krążki pora. Posypać solą, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną - dodać kluseczki. Przyprawić wedle uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 06.11.2010 09:37
ciekawe;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak