Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło roślinne 25 dag
mleko 1/2 litra
cukier 1/2 szklanki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek

Miękkie masło z mlekiem, cukrem i kakao podgrzewamy do rozpuszczenia się składników, odlewamy 1/2 szklanki, żeby później zrobić polewę. Po wystudzeniu masy dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, żółtka jaj i aromat, po czym dokładnie mieszamy w jedną stronę. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy ją do masy, wszystko delikatnie mieszamy, przelewamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika- temperatura 180 stopni. Pieczemy około 50- 60 minut, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od blachy. Wystudzone ciasto polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 15.06.2013 23:54
uwielbiam to ciasto
cukiereczek 09.07.2012 07:39
mniam
Goya 03.02.2012 23:05
mniam
iknkirke 16.06.2011 10:58
pycha
Krzysztof42 08.04.2011 15:19
lubię murzynki
christopher1 16.09.2010 22:01
Znakomity przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak