Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk po latynosku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 1 szt
sól 1,5 łyżeczki
pieprz 2 łyżeczki
czosnek ząbki 3 szt
oliwa 1 szkl
pomidory 4 szt
papryka 4 szt
natka pietruszki 0,5 szkl
ocet 0,5 szkl
woda 1 szkl
szynka 1\\2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk po latynosku

Czosnek z solą i pieprzem utrzeć na pastę. Natrzeć całego indyka także wewnątrz, włożyć do brytfanny. Do pomidorów i papryki, pietruszki wlać wodę, oliwę i ocet. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) w czasie pieczenia polać indyka kilkakrotnie sosem. Uwaga: Czas pieczenia indyka oblicza się w następujący sposób; każdy kilogram mięsa należy pomnożyć przez czas pieczenia - 45 min. I tak np. 4 kilogramowy ptak-powinien piec się około 3 godzin. Na gorącym półmisku ułożyć na przemian plastry indyka i szynki. Podawać z przetartym przez sito . sosem, frytkami, mieszaną sałatką lub surówką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak