Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zrazy z indyka na porach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 70dag
pory 4
boczek wędzony 4plastry
cebulki dymki 3
natka pietruszki 3łyżki
żółtko jajek
musztarda 1łyżka
gałka muszkatołowa szczypta
sok z cytryny 1łyżeczka
bulion 220ml
śmietana 1szkl
masło 2łyżki
mąka 1łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zrazy z indyka na porach

Opłukane,osuszone mięso pokroić na cztery płaty,lekko rozbić,skropić sokiem z cytryny,posypać solą i pieprzem,przykryć i na 30min włożyć do lodówki.Natkę pietruszki i cebulki posiekać.Płaty mięsa posmarować musztardą,posypać mieszaniną natki i cebulki,przykryć plasterkiem boczku,zwinąć,owiązać nitką,oprószyć mąką.Białe części porów przeciąć wzdłuż na pół i wyłożyć nimi wysmarowany masłem żaroodporny półmisek.Na porach ułożyć zrazy,skropić bulionem doprawionym gałką muszkatołową i pieprzem.Na każdym zrazie ułożyć plasterek masła,wstawić do gorącego (190stopniC) piekarnika i piec ok 1godz.Śmietanę rozkłócić z żółtkiem,solą i pieprzem,polać zrazy i zapiekać ok.10min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak