Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
masło 200 g
cukier puder 200 g
jajko 2 sztuki
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
orzechy włoskie 300 g
cukier 100 g
masło 100 g
miód 2 łyżki
budyń śmietankowy
cukier puder 150 g
masło 300 g
powidła śliwkowe (węgierkowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik

Ciasto
500 g mąki
1 kostka masła
200 g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka sody

Masa orzechowa
około 300 g orzechów włoskich posiekanych
100 g cukru
100 g masła
2 łyżki miodu

Masa budyniowa
budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z dodatkiem 150 g cukru
300 g masła

powidła śliwkowe

Zaczynamy od ugotowania budyniu - z dodatkiem cukru pudru i odstawiamy go w chłodne miejsce, żeby wystygł.
Na stolnicy (bądź w odpowiednim mikserze) siekamy składniki ciasta. Zagniatamy i dzielimy na trzy równe części. Wkładamy na conajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy przez około 10-15 minut - do uzyskania złocistego koloru - uważając, żeby nie przypiec za bardzo! Następnie pieczemy drugi placek. W między czasie w rondelku smażymy składniki masy orzechowej i rozsmarowujemy na trzecim - jeszcze surowym - placku, który potem pieczemy.
Już chłodny budyń ucieramy z masłem.
Bierzemy pierwszy placek (ten bez orzechów) - smarujemy powidłami, potem masą budyniową, przykrywamy plackiem numer dwa, smarujemy znowu powidłami, masą budyniową i przykrywamy plackiem numer trzy - tym z orzechami. Przykrywamy ciasto folią i wstawiamy na 24h do lodówki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kupiska 08.03.2014 12:22
a ja nigdy nie jadlam takiego ciach,sama nazwa juz kusi:)
Klausia 14.04.2013 21:25
wygląda przefantastycznie :)
matesko 10.04.2013 15:17
apetycznie wygląda
Ela15 24.04.2011 19:22
pyszny
zuzanna6 16.12.2010 07:51
Jadłam podobny ,pyszny.
Grażyna13 08.11.2010 12:43
Moja siostra robi taki- pycha :)
MAŁGORZATA108 05.11.2010 17:53
Tylko się częstować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak