Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frykadelki pszeniczno-warzywne

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zieren pszenicy 20dag
cukinii 60dag
dymki 4
średnia marchew
jajko 2
oliwy 5 łyżek
łyżka drobno posiekanych ziół
sól
pieprz
chleb razowy 4 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Frykadelki pszeniczno-warzywne

Pszenicę płukamy i zalewamy bulionem, gotujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Przykrytą odstawić na następną godzinę. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dymkę wraz ze szczypiorem pokroić w cienkie krążki. Do pszenicy dodać cukinię, marchew, dymkę, namoczony w gorącej wodzie, odciśnięty chleb oraz jajka i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Małe porcje gęstej masy kładziemy na mocno rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 4min aż się zrumienią. Następnie odwracamy i smażymy przez ok3min. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 23.12.2010 22:14
fajny przepis
iza15 18.11.2010 22:27
lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak