Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier wanilinowy 1 szt
olej 2 lyzki
jaja 10 szt
cukier 200 gram
mąka 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżka
Biszkopty 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy

+ 1 szt. laska wanilii
+ 0,5 szklanki zmielonych migdałów

Sypkie produkty łączymy. Z jajek rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier, na końcu żółtka. Rozkrawujemy laskę wanilii nożem wydłubujemy ziarenka i dodajemy do masy. Do ubitych jajek dosypujemy mąkę, delikatnie mieszamy. Wlać ciasto do tortownicy piec ok. 1 godz. w 180*C.

MASA:
200 g orzechów włoskich mielonych
200 g margaryny
200 g cukru pudru
¾ szk. mleka
zapach rumowy

Mleko gotujemy, orzechy wsypujemy do wrzącego mleka (powinny być zaparzone) i wystudzić. Margarynę ucieramy z pudrem, nastepnie dodajemy zmielone wystudzone orzechy.

Upieczone ciasto przekrawujemy na 3 części, przekładamy powstałym kremem.


Zdobienie wykonujemy z lukru plastycznego, a myszy lepimy z marcepanu, kwiaty kupujemy cukrowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monciasz 14.02.2011 18:06
tylko pozazdrościć talentu:)
ana00 10.11.2010 12:33
Extra ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak