Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak nadziewany jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1
sól do smaku
pieprz
majeranek
cukier 1 szczypta
czosnek 3 ząbki
jabłka 4 słodko-kwaśne

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak nadziewany jabłkami

Dziś zrobiłam kurczaczka nadziewanego jabłuszkami. Jakoś naszło mnie na coś wytrawnego a zarazem innego.... i za namowa mojego mężczyzny bo jego też coś naszło. Przepis nie jest trudny, bo większość i tak sama się zrobi bez naszego udziału :) Na początku dobrze myjemy naszego kurczaczka i oczyszczamy jeśli jest z czego. Odstawiamy na chwile lub osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy go roztartym czosnkiem i oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Do tak przygotowanego kurczaczka wkładamy pokrojone wcześniej w ósemki lub ćwiartki jabłuszka ( jabłka tez doprawiamy do smaku cukrem i majerankiem). Gdy już wszystkie jabłuszka znajdą się w kurczaczku starannie go spinamy wykałaczkami lub zszywamy tak żeby nie zgubił podczas pieczenia cennego farszu i pieczemy ok 1,5 godz do 2 godz w piekarniku na 190C co jakiś czas podlewając go pitosem wytworzonym z pieczenia. Ja podaję go z ziemniaczkami i surówką z marchwi. Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak