Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z warzyw,szynki i jajeczek przepiórczych

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewki 2
groszek konserwowy 3łyżki
kukurydza w puszce 3łyżki
różyczki brokuła 8
sok z cytryny 1łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 8łyżeczek
sól
jajka przepiórcze 8 ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z warzyw,szynki i jajeczek przepiórczych

Jajeczka obrać,groszek i kukurydzę osączyć,marchewkę oskrobać i wypłukać,brokuły umyć.Marchewkę włożyć do nie wielkiej ilości lekko posolonego wrzątku i ugotować,osączyć.W tej samej wodzie 5min gotować różyczki brokułów,odcedzić.Żelatynę wcześniej namoczoną w niewielkiej ilości wody rozpuścić w gorącym bulionie.Gdy płyn trochę przestygnie,wymieszać go z sokiem z cytryny.Na dno podłużnej formy,wsypać połowę groszku i kukurydzy i ułożyć wzdłuż marchewki i połowę pokrojonej w paski szynki i papryki.Wlać 0,5litra bulionowej galarety,wstawić naczynie do lodówki.Gdy galareta stężeje,wyjąć z lodówki i ułożyć na niej różyczki brokułów,całe jajeczka przepiórcze,resztę groszku i kukurydzy oraz paseczki szynki i papryki.Zalać pozostałą galaretą,przykryć naczynie i znów wstawić do lodówki.Gdy danie całkiem zakrzepnie,przełożyć je na podłużny półmisek.Przed podaniem pokroić na dość grube plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak