Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
margaryna 13 dag
cukier 1/2 szklanki
żółtka jaj 3 sztuki
jajko 1 sztuka
marmolada 25 (różana)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe

Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru,dwoma łyżeczkami mąki w 1/2 szklanki mleka.Pozostawić do wyrośnięcia.Żółtka ubić z cukrem,dodać mąkę,resztę mleka,rozpuszczoną margarynę oraz wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto mikserem i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto powinno podwoić objętość.Z ciasta uformować małe bułeczki.Zrobić w głębienie,włożyć po łyżeczce marmolady i zlepić.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni.Piec 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 08.02.2013 10:01
super
Laila2786 12.08.2012 19:17
wyglądają apetycznie
krysia50 01.07.2012 16:03
pycha , ciepłe pachnące mniamm
maryśka 23.09.2011 19:05
najlepsze na ciepło
madzialena19 11.09.2011 21:10
zjadłabym taka bułeczkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak