Sposób przygotowania

Śliwki opłukałam, osączyłam i pokroiłam wzdłuż na ćwiartki (jeśli są nieduże to można tylko na połówki) i oprószyłam lekko cynamonem. Miękkie masło zagniotłam ze zmielonym chudym twarogiem, solą, aromatem i mąką - ciasto powinno być jak miękka plastelina - mąkę trzeba dosypywać stopniowo a jeśli mamy mokry ser to potrzeba jej troszkę więcej. Ciasto odłożyłam na ok. 30 min. do lodówki a następnie rozwałkowałam na grubość ok. 3-5 mm. Szklanką wykrawałam kółka, na każdym kładłam kawałek śliwki i składałam kółko na pół lekko zlepiając brzegi w kącikach. Ułożyłam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 15-20 min.. Gorące oprószyłam cukrem pudrem. Polecam bo robi się je bardzo szybko i są pyszniutkie :-)
Wyszło mi ok. 40 ciasteczek

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Spróbuję ze śliwkami z syropu.Pysznie wyglądają.
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Apetycznie wyglądają!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Zapowiadają się smacznie.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    i takie właśnie były :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pyszne i efektowne :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    śliweczki w cieście uwielbiam...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !