Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik na zsiadłym mleku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 30 dkg
masło 10 dkg
jajko 4
zsiadłe mleko 1 szklanka
łyżka zmielonego cynamonu
i gożdzików
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik na zsiadłym mleku

1 czubatą łyżkę cukru upalić na karmel , wlać pół szklanki gorącej wody , rozpuścić. Dodać cukier i tłuszcz , podgrzać do upłynnienia masy, dodać korzenie , przestudzić. Następnie wbić żółtka i rozmieszać. Dodawać po trochęmąkę , sodę i zsiadłe mleko, ciągle ucierając. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać parę łyżek zsiadłego mleka. Na końcu wymieszać z ubitą pianą.Gotowe ciasto wkładać do keksówek, piec w niezbyt gorącym piekarniku 160*C ok. 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 28.07.2013 20:32
Ciekawy przepis :)
Łukasz15 14.06.2013 12:28
Ciekawy pomysł
Bernadeta1 19.03.2013 00:33
bardzo fajny przepis
traktorek 23.07.2012 21:23
a to ci piernik
gacopierz23 01.08.2011 17:48
fajny przepis
barbara11561 20.06.2011 08:30
Ciekawy przepis,tak jeszcze nie piekłam piernika:)
anemon 16.06.2011 07:43
Bardzo lubię pierniki, ale na zsiadłym mleku jeszcze nie robiłam. Warto to zmienić.
kuklik 14.06.2011 16:38
ciekawe jak smakuje
eli_555 30.03.2011 22:11
Ze zsiadłym mlekiem jeszcze nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak