Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowa tarta z migdałową posypką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
masło 150 g
żółtko jajek
szczypta proszku do piczenia
cukier puder 50 g
tłuszcz
masa
gruszki 500 g
płatki migdałowe 2 łyżki
cukier 300 g
porzeczki 300 g
żelfix 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa tarta z migdałową posypką

Składniki na ciasto czyli: mąka, masło, żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia, 2 łyżki wody wsypac do robota i wyrobic ciasto. (Lub szybko wyrobic rękami - ja polecam robot). Uformowac kulę, zawinąc w folię, odłożyc do lodówki na 2 godziny.
Porzeczki umyc, oczyścic, włożyc do rondelka, dodac połowę cukru. Doprawic do wrzenia, dodac żelfix, wymieszac, odstawic by galaretka przestygła.
Gruszki umyc, obrac, poprzekrawac na pół, wyciąc gniazdka nasienne. Włożyc do rondelka, dodac pozostały cukier i 4-6 łyżek wody, zagotowac. Gruszki wyjąc z syropu, dokładnie odsączyc.
Formę na tartę wysmarowac tłuszczem, wylepic ciastem. Spód ponakłuwac widelcem. Piec 25 min w tem 220 C. Wyjąc, ostudzic. Gruszki ułożyc na cieście, zalac galaretką, posypac płatkami migdałowymi. Odstawic na 30 min, by galaretka zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 19.02.2011 14:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak