Sposób przygotowania

W wodzie z octem 6 % rozpuszzcamy cukier, dodajemy przyprawy i gotujemy to kilka minut. Studzimy.
Śliwki myjemy i każdą nakłuwamy widelcem, żeby nie popękała w trakcie pasteryzowania. Układamy je w wyparzonych słoiczkach i zalewamy zimną zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików, przez około 20 minut. Jak wszystkie zaprawy, zostawiamy w przykrytym garnku do ostudzenia, wtedy mają ładniejszy kolor i aromat.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Śliwki w ocie nie słyszałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Cukiereczku:) śliwki w occie są pyszne tak samo jak gruszki - wiem bo robię:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beata73

    wspaniała!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beata73

    wspaniała przegryzka do wędliny i do mięska!
  • 0
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    muszę wreszcie zrobić takie w tym roku:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    niech no tylko wyrosna mi sliwki
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    śliwki w occie są pyszne do wędlin,lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    wspaniały dodatek do różnych dań

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !