Sposób przygotowania

W miseczce wymieszałam sos sojowy, olej słonecznikowy, sos śliwkowy, miód, sok z cytryny i olej sezamowy. Dodałam bardzo drobno posiekane chili, odstawiłam aby smaki się połączyły. Sos powinien być wyraziście słodko-kwaśno-ostry.

Dynię, razem ze skórą, posmarowałam olejem i zawinęłam w folię aluminiową - piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 15 min. - nie powinna być zbyt miękka. Ostudziłam ją, odcięłam skórkę a miąższ pokroiłam w plasterki.

Kalafiora podzieliłam na różyczki i wrzuciłam do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody - gotowałam ok. 3 min. żeby nie był surowy, ale pozostał chrupiący. Osączyłam go i przestudziłam.
Na talerzu ułożyłam plasterki dyni, kawałki kalafiora i listki natki pietruszki, całość skropiłam przygotowanym wcześniej sosem i posypałam podprażonym na suchej patelni sezamem. Dobrze żeby sałatka postała ok. 30-60 min. żeby warzywa przeszły smakami sosu, ale podajemy ją w temperaturze pokojowej a nie schłodzoną.

Taką sałatkę można podać jako dodatek do mięsa albo samodzielną przekąskę.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajniutkie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiktor188

    pycha
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Coś mnie to straszydo nie straszy a zachęca do spróbowania!
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    mniam............
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Oj jakie to śliczne, aż chce się jeść !!! :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    co za nazwa ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    ale pysznie wyglada to straszydlo :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    bardzo apetycznie wygląda to straszydło
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ojej! :D
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    magduś83

    piękne to straszydło
  • 0
    original
    Opublikowano

    aleksa123

    super
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    nigdy nie jadłam tego kalafiora , czy jest w smaku podobny do białego ?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !