Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb ze smalcem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sadła wieprzowego 250g
cebulka 1
smalcu gęsiego 5dag
łyżka prażonej cebulki
kromek pieczywa wiejskiego 10 grubych
gruba sól do posypania
pieprz
słodka papryka do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: chleb ze smalcem

Sadło przełożyć do szerokiego rondla o grubych ściankach i wytopić na małym ogniu. Cebulkę oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki. Wytopiony tłuszcz połączyć z gęsim smalcem i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dodać 2/3 cebulki i 2/3 prażonej cebulki, dokładnie wymieszać. Przygotowany smalec wlać do garnuszka (najlepiej kamiennego), wstawić na całą noc w chłodne miejsce do zastygnięcia. Bezpośrednio przed podaniem posypać resztą pokrojonej cebulki i prażonej cebuli. Smalcem smarujemy kromki chleba i posypujemy je solą. Można dodać do tego szczyptę papryki lub zmielonego pieprz.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 08.05.2012 21:43
idealne do piwa
magical66 04.11.2010 20:08
lubię smalec domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak