Sposób przygotowania

Sadło przełożyć do szerokiego rondla o grubych ściankach i wytopić na małym ogniu. Cebulkę oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki. Wytopiony tłuszcz połączyć z gęsim smalcem i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dodać 2/3 cebulki i 2/3 prażonej cebulki, dokładnie wymieszać. Przygotowany smalec wlać do garnuszka (najlepiej kamiennego), wstawić na całą noc w chłodne miejsce do zastygnięcia. Bezpośrednio przed podaniem posypać resztą pokrojonej cebulki i prażonej cebuli. Smalcem smarujemy kromki chleba i posypujemy je solą. Można dodać do tego szczyptę papryki lub zmielonego pieprz.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    magical66

    lubię smalec domowy
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    idealne do piwa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !