Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnia pokusa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 70dag
kremówki 1szkl
cukier puder 1szklanka
białko
biała czekolada 1tabliczka
laska wanili
polewa toffi 1opakowanie
kiwi
listki mięty do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Letnia pokusa

Truskawki umyj,osusz,usuń szypułki.Kilka sztuk odłóż do dekoracji,resztę zmiksuj z cukrem pudrem,a następnie przetrzyj przez sitko.Kremówkę oraz białka ubij na sztywno.Czekoladę posiekaj na drobne kawałki,laskę wanilii przekrój na pół,czubkiem noża wyjmij z niej miąższ.Mus truskawkowy połącz z kremówką,pianą ubitą z białek,dodaj miąższ waniliowy oraz czekoladę,wszystko dokładnie wymieszaj.Tak przygotowaną masę wlej do miski,wstaw do zamrażalnika na 4godziny,co 20min. mieszając łyżką.Następnie masę zamrażaj jeszcze prze 2godziny.Odłożone truskawki przekrój na pół,kiwi umyj,obierz,pokrój na cienkie plasterki.Z lodowej masy za pomocą łyżki do lodów uformuj kulki,ułóż je na talerzykach deserowych.Obłóż pokrojonymi owocami,polej sosem toffi,przybierz listkami mięty i natychmiast podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak