Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ze świderkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron świderki 2szkl
sól
pieprz
olej
koncentrat pomidorowy 2łyżki
cebula
ząbek czosnku
mięso mielone 40dag
pęczek natki
papryki 2
mąka 2łyżki
masło 2łyżki
bulion 2szkl.
mleko 1/2 szkl.
śmietana 1/2szkl.
ser żółty 1,5szkl (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ze świderkami

Mięso przysmaż na oleju razem z posiekaną cebulą oraz czosnkiem.Paprykę pokrój w paseczki.Dodaj ją do mięsa.Dopraw solą i pieprzem.Wymieszaj.Smaż jeszcze 5min.Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i całość lekko podduś.Zdejmij z ognia i przestudź.Masę mięsną wymieszaj z makaronem oraz z drobno posiekaną natką.Przygotuj sos:z mąki i masła zrób jasną zasmażkę.Rozprowadź bulionem,mlekiem i śmietaną,mieszając zagotuj.Dodaj połowę startego żółtego sera.Mieszaj aż się stopi. Przygotowaną masę mięsno-makaronową nałóż do 4małych foremek do zapiekanek.Polej sosem,posyp resztą tartego sera.Wstaw do piekarnika(200stopniC) na 20min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak