Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki po warszawsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 1 kg
włoszczyzna 2 szt
kości wołowe 0,5 kg
tłuszcz
mąka
majeranek
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki po warszawsku

Oczyszczone i obgotowane flaki zalać w szybkowarze wodą. W perforowanej wkładce umieścić w szybkowarze porąbane kości i dolać tyle wody, by pokryła całą zawartość szybkowaru, lekko posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić warzywa z włoszczyzny, zetrzeć je na tarce do jarzyn, udusić na połowie tłuszczu, dodając tyle wody, by je pokrywała. Na pozostałym tłuszczu zrobić z mąki jasno zrumienioną zasmażkę. Ugotowane flaki wyjąć z szybkowaru, pokroić w jak najwęższe paseczki, wrzucić (po wyjęciu wkładki z kośćmi) na powrót do szybkowaru, połączyć z uduszonymi warzywami, i zasmażką, zagotować, doprawić

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 04.11.2010 16:06
Ten przepis bardzo mi się podoba, flaki wyjdą na pewno pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak