Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek kujawski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szklanka zakwasu żurkowego
dwa litry rosołu
dwie laski bialej kielbasy
cebula
łyżka majeranku
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
kilka ziemniaków w mundurkach
jajko ugotowane na twardo 4 szt.
boczek wędzony

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek kujawski

Do gotującego się rosołu dodajemy przyprawy i zakwas ze słoika, wstrząśnięty i zmieszany. Gotujemy chwilę . Jeśli żurek jest za rzadki, mozemy go zagęścić mąką pszenną rozbełtaną widelcem z wodą.
Na patelni podsmażamy pokrojony boczek , dodajemy poszatkowaną cebulę, na koniec białą kiełbasę w plasterkach . Na talerz wkładamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki w mundurkach, połówki jajka na twardo , nalewamy żurku i dodajemy kiełbasę z boczkiem i cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 18.12.2012 15:31
bardzo fajny przepis na pyszny żurek
Wacław 12.06.2012 15:47
na sam widok już ślinka leci !!!
Papryczka 28.11.2011 14:35
smaczny
pacpaw 24.11.2011 20:11
cudo!
Izabela/bella81 14.10.2011 09:01
wyśmienity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak