Sposób przygotowania

*dokładnie \"czarne oliwki z pestką częściowo suszone\".

8 sztuk

Mąkę przesiać do miski, zrobić mały dołek. Wkruszyć do niego drożdże, wlać 100 ml wody i delikatnie wymieszać widelcem, zgarniając przy okazji trochę mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie oliwki pozbawić pestek i pokroić wg uznania.
Gdy zaczyn się spieni, dodać do mąki sól, resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto, po czym przełożyć na stolnicę i wyrabiać około 8 minut. Dodać oliwki i zagniatać ciasto kolejne 2 minuty. Przełożyć je do miski, przykryć i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, odgazować i delikatnie zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 8 części i każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek. Przełożyć na blachy wyłożone natłuszczonym pergaminem lub specjalną wkładką do pieczenia i rączką drewnianej łyżki zrobić na ich powierzchni dołeczki. Posmarować je oliwą i posypać oregano. Odłożyć na czas grzania piekarnika.
Nagrzać piekarnik do 200°C i piec ok. 12 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Bardzo lubię foccacie, zwykle jadam u przyjaciółki, bo sama nigdy jeszcze nie robiłam...może tym razem spróbuję:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    tego jeszcze nie robiłam trzeba spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    nie jadłam, ale chętnie spróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    muszę spróbować!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    pięknie !!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    nigdy ich nie jadłam, ale wyglądają bardzo apetycznie :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata73

    muszę je spróbować!
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !