Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Foccacie z oliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 50 dag
świeżych drożdży 2,5 dag
letniej wody 250 ml
oliwy 2 łyżki
soli 3/4 łyżeczki
czarnych oliwek podsuszanych* 10 dag
Oregano suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Foccacie z oliwkami

*dokładnie \"czarne oliwki z pestką częściowo suszone\".

8 sztuk

Mąkę przesiać do miski, zrobić mały dołek. Wkruszyć do niego drożdże, wlać 100 ml wody i delikatnie wymieszać widelcem, zgarniając przy okazji trochę mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie oliwki pozbawić pestek i pokroić wg uznania.
Gdy zaczyn się spieni, dodać do mąki sól, resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto, po czym przełożyć na stolnicę i wyrabiać około 8 minut. Dodać oliwki i zagniatać ciasto kolejne 2 minuty. Przełożyć je do miski, przykryć i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, odgazować i delikatnie zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 8 części i każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek. Przełożyć na blachy wyłożone natłuszczonym pergaminem lub specjalną wkładką do pieczenia i rączką drewnianej łyżki zrobić na ich powierzchni dołeczki. Posmarować je oliwą i posypać oregano. Odłożyć na czas grzania piekarnika.
Nagrzać piekarnik do 200°C i piec ok. 12 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 20.01.2011 16:09
apetyczne
Beata73 19.01.2011 15:10
muszę je spróbować!
wolochski 09.01.2011 18:04
super
Natalia/tubisiek 27.12.2010 10:16
nigdy ich nie jadłam, ale wyglądają bardzo apetycznie :)
ElizaT 11.12.2010 02:29
pięknie !!!
Aleksandra45 02.12.2010 20:58
muszę spróbować!
MAR3STA 22.11.2010 19:20
nie jadłam, ale chętnie spróbuję
gacopierz23 19.11.2010 13:23
tego jeszcze nie robiłam trzeba spróbować
Anna169Hosz 07.11.2010 19:45
Bardzo lubię foccacie, zwykle jadam u przyjaciółki, bo sama nigdy jeszcze nie robiłam...może tym razem spróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak