Sposób przygotowania

Dorodne kiście jarzębiny, najlepiej z jarzębiny szlachetnej delikatnie myjemy i wkładamy do zamrażalnika na dzień. Po przemrożeniu lekko odstałe kiście ( wspaniale jeśli owoce nie odpadną od gałązek) wkładamy do przegotowanej wody z dużą ilością cukru. owoce gotujemy z dodatkiem cynamonu, imbiru i goździków do smaku około 20 - 30 min. Odstawiamy do wystudzenia do następnego dnia i powtarzamy tę czynność 3 razy. Następnie owoce delikatnie wyjmujemy i osuszamy. osuszone obsypujemy cukrem i układamy w zamykanym naczyniu żeby nie chłonęły wilgoci. Pyszna słodka przegryzka o lekko gorzkawym posmaku

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !