Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z nadzieniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
mleko 2 szkl
cukier 1 szkl
margaryna 1
drożdże 10 dag
żółtko jajek 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z nadzieniem

Mleko, cukier i margarynę rozpuścić w garku, wystudzić. Gdy mleko będzie miało pokojową temp.peraturę odlać około szkankę, a resztę przelać do miski. Drożdże rozkruszyć i rozrobić z szkanką mleka, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka wbić do miski, wlać spirytus i wymieszać. Kiedy drożdże urosną połączyć z resztą mleka. Wsypywać powoli mąkę urabiając ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, ale nie klejące. Po urobieniu, ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy zwiększy swoją objętość dwókrotnie, kulać pączki, wkładając do nich nadzienie (mogą to być powidła, ugotowany budyć, draże). Odczekać, aż ukulane pączki znów urosną, a następnie smażyć je na smalcu (pączki muszą w nim pływać) do zarumienienia po obu stronach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak