Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczna 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
kremówka 2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
cukier 4 łyżki
dżem 10 dag
galaretka 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z galaretką

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem, z białek ubić pianę, dodać ją do żółtek, delikatnie mieszając dodać mąki i proszek do pieczenia. Ciasto piec na średniej blaszce w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 40 minut.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wody na godzinę przed rozpoczęciem ubijania masy. Schłodzoną śmietanę przelać do miksera i ubijać, gdy zacznie sztywnieć dodać do niej cukier, chłodną żelatynę i ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Na spodniej części rozsmarować masę. Wierzchnią część pokroić w paski i smarować je po bokach dżemem. Układać na masie jeden pasek obok drugiego sklejając je ze sobą. Na wierzch rozsmarować lekko stężałą galaretkę (rozpuszczoną w 1/2 wody podanej w przepisie). Odstawić, żeby ciasto stężało.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 25.08.2012 22:12
super ciasto
angelika14 30.06.2012 10:15
pyszności
bernadetta2 01.05.2012 15:23
ciekawe
Katarzyna/kate1980 27.04.2012 20:57
fajniutkie
andzia123 15.03.2012 16:18
uwielbiam takie ciasta
iga2 13.07.2011 23:53
pyszności
Krzysztof42 03.04.2011 16:50
lubię podobne ciasta
Iwusia 11.11.2010 11:37
Ja też bardzo lubię :))
linka1312 19.09.2010 21:44
uwielbiam je
christopher1 16.09.2010 21:54
Pyszotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak