Sposób przygotowania

Z wnętrza dyni wybrać starannie włókna i pestki, a następnie ostrą łyżką zeskrobać miąższ. Pozostawić go w środku, pestki opukać i wysuszyć w piekarniku. Miąższ dyni zmiksować ze śmietaną i mlekiem. Zmiksowaną dynię wlać do środka dyni. Doprawić solą i pierzem, koncentratem, łagodną mieloną papryką i imbirem, ewentualnie dodać do smaku szczyptę cukru. Dynię wstawić na 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 150 st C. dynię wyjąć z piekarnika. Ser żółty utrzeć, posypać nim zupę. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 30 minut. Zupę podawać w talerzach, ewentualnie w skorupie z dyni, przyprawione natką pietruszki i uprażonymi w piekarniku pestkami z dyni.

Komentarze

  • 0
    img_2616
    Opublikowano

    asiatok

    Nigdy nie próbowałam wersji z mlekiem. Ciekawa jestem jak smakuje?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !