Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa serowa z grzankami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser ementaler 300g
żółtko jajek 3
łyżka masła
mleko 2 szklanki
szklanka rosołu
kromki pieczywa tostowego
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa serowa z grzankami

ser żółty pokroić w paski. rozdrobniony ser zalać zimnym mlekiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Garnek z serem wstawić do drugiego naczynia z wodą. Gotować na parze, od czasu do czasu mieszając. Gdy ser sie rozpuści i połączy z mlekiem, dodać rosół i masło. Całość starannie wymieszać. Potrawę lekko wystudzić. Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 100 st C piekarnika, żeby zupa nie stężała i nie stygła. Pieczywo tostowe pokroić w dość grubą kostkę i zarumienić na patelni. Zupę przed podaniem posypujemy grzankami z tostów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 04.11.2010 07:52
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak