Sposób przygotowania

NADZIENIE:
1,5 kg jabłek
1 puszka ananasa
120 g cukru
sok z 1 cytryny
1 łyżka cynamonu
KRUSZONKA:
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów
75g płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki pokruszonych herbatników
100 g cukru
150 g Kasia
ok. 2 łyżki mąki

CIASTO:
Kasia posiekać razem z mąką i dodać cukier puder, skórkę z cytryny, żółtka, proszek do pieczenia i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Formę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej rozwałkowane i schłodzone ciasto wylepiając też boki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i zapiec na jasnobrązowy kolor ok. 10 minut w bardzo gorącym piekarniku (ok. 200-220 st.)

NADZIENIE:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Ananasy osączyć i też pokroić na kawałki. Sok z puszki przelać do garnka, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i gotować ok. 5 minut. Dodać jabłka, ananasy i cynamon. Smażyć 5-10 minut ale tak aby nie rozgotować owoców. Dobrze osączyć z nadmiaru soku.

KRUSZONKA:
W rondelku rozpuścić Kasia.
Orzechy i migdały posiekać. Herbatniki pokruszyć na miazgę (np. wałkiem do ciasta)
Wszystko plus płatki owsiane (ja daję takie mielone) i cukier dodać do Kasia i podsmażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu. Przestudzić i dodać tyle mąki, żeby kruszonka była sypka (ok. 2 łyżek).

Na zapieczone wcześniej ciasto rozłożyć 1/3 kruszonki, wyłożyć nadzienie i resztą kruszonki.
Piec całość ok. 15-20 minut w 200 stopniach.
Z ciasta zostaje 5 białek ubijam z nich pianę z odrobina cukru i dodaję 2-3 łyżki wiórek kokosowych i wykładam tą pianę na nadzienie. a przed kruszonką wierzchnią.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    mmm pyszności;D
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Fajne to ciacho, szkoda, że przepis bez zdjęcia :(

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !