Sposób przygotowania

Masa:
1,5 szkl. mleka
5 żółtek
niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 kostki Kasia
1 łyżka kakao
Ciasto orzechowe:
5 białek
2 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
POLEWA:
1/2 kostki Kasia
5-7 łyżek cukru
1/3 szklanki mleka
3 łyżki kakao
ORAZ:
1 puszka mleka skondensowanego w postaci gotowej już masy krówkowej

Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na sam koniec wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać na wyłożoną papierem formę (jak na szarlotkę) i piec ok. 30min w temp.p. 170*C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przeciąć na pół na 2 blaty.
Masa: mleko gotować z cukrem i z cukrem waniliowym, gdy sie zagotuje dodać wymieszaną mąkę ziemniaczaną z budyniem, chwilę gotować i zostawić do wystudzenia. Gdy budyń ostygnie utrzeć go z 2 kostkami Kasia. Gotową masę podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao, a drugą zostawić bez zmian.

Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miód, orzechy i wymieszane obie mąki proszkiem do pieczenia, wymieszać i ciasto wylać na wysmarowaną formę. Piec ok 15 min. w temp.p. 170*C.

Ułożenie ciasta:
Biszkopt
Masa jasna
Ciasto orzechowe
Masa krówkowa skondensowana
Masa kakaowa
Biszkopt

Dodatkowo można ciasto polać polewą czekoladową. Składniki polewy połączyć i gotować kilka minut i po ostudzeniu wylać na ciasto.
Posypać startymi orzechami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    pycha;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    lubię to ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !