Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka- \"Dzika kaczka\"

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

korpus z kaczki lub gęsi 1 szt
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
jajko 3 szt
cebula 2 szt
smalec 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść lubczyku suszony Prymat 2 łyżki
podroby kacze lub gęsie kg
ryż 2 (z dodatkiem majeranku)

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka- \"Dzika kaczka\"

Korpus z kaczki lub gęsi oraz podroby( może być żołądek, wątróbka, serduszko...) ugotować do miękkości w wodzie z imbirem, majerankiem i solą. Wystudzić, obrać mięso z kości. Podroby i mięso zmielić. Wymieszać z ryżem( przepis na ryż z majerankiem powyżej). Dodać dwa przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz oraz zeszkloną na smalcu cebulę. Wymieszać z surowymi jajami, jeśli jest bardzo gęste dolać ½ szklanki wywaru powstałego z gotowania korpusu i podrobów. Zapiekać 40 minut w temp ok. 200 stopni.
Ze szklanki wywaru zrobić sos. Zagotować, dosypać lubczyk, pieprz, jałowiec. Zasmażyć 2 łyżkami mąki na smacu. Dodać ząbek czosnku i sok z cytryny do smakuj. Podawać np z ćwikłą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 14.02.2013 08:42
mniam mniam;)
Betka 14.02.2013 08:42
mniam mniam;)
IZABELA29 02.11.2012 10:05
wybornie podane i w dodatku te buraczki ,pyszne zestawienie
ben-ka 01.11.2012 19:00
pewnie by mi smakowało.
Mati13 29.09.2011 09:17
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak