Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek kolorowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
cukier puder 25 dag
margaryna 15 dag
mąka pszenna 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek kolorowy

Ciasto piegowate:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
Masa:
5 żółtek
18 dag cukru pudru
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka Kasia
1 mały słoik powideł śliwkowych
1 puszka brzoskwiń
Polewa:
1/2 kostki Kasia
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
wiórki kokosowe

Ciasto różowe:
Kasia utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu ubić pianę z białek i lekko wymieszać. Upiec placek.
Ciasto piegowate:
Biszkopt:
Rozbić jajka do żółtek dodać ocet i proszek wymieszać.Z białek ubić pianę dodać cukier masę jajeczną a na koniec mąkę.Delikatnie wsypać mak i wymieszać. Upiec placek i przekroić na pół.
Masa:
Z mleka cukru, żółtek, budyniu, mąki ugotować budyń i przestudzić. Kasia utrzeć, dodając przestudzony budyń. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
Polewa:
Składniki włożyć do naczynia dokładnie wymieszać i zagotować.

Przełożenie placka:
Ciasto piegowate- masa- brzoskwinie- ciasto różowe- powidła-masa-ciasto piegowate-polewa- wiórki kokosowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 01.10.2011 19:19
super deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak