Sposób przygotowania

Ilość użytej mąki i soczewicy zależy od tego ile robimy pierogów - każda gospodyni robi na potrzeby swojej rodziny.
Soczewicę namoczyć na co najmniej 3 godziny i tedy gotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać ,usmażyć na oleju a na koniec dodać przeciśnięty czosnek.Ugotowana soczewicę przekręcić przez maszynkę dodać cebulę wraz z tłuszczem na którym się smażyła.
Wyrobić dokładnie farsz a jeżeli będzie zbyt gęsty podlać wodą,w której gotowała się soczewica.
Farsz doprawić solą i pieprzem dość mocno by nadać mu wyrazisty smak.
Z mąki jajka i wody zagnieść ciasto na pierogi.Rozwałkować na cienki placek,wykrawać szklanka placuszki,nadziewać farszem i zlepiać pierogi.
W dużym garnku zagotować osolona wodę i gotować pierożki.
Smacznego!

Komentarze

  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    nie próbowałam ale kiedys kto wie
  • 4
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    NIE JADŁAM
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    NIE JADŁAM
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Benia , to wschodnia potrawa ale u nas to się piekło pierogi drozdzowe z soczewicą, a takich przyznam nie jadlam.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Smakują mi bardzo te pierogi chyba bardziej niż z kasza i twarogiem - ja promuję regionalną kuchnię:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    madi356

    moje smaki dzieciństwa:0 pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    nigdy takich nie jadłam
  • 3
    original
    Opublikowano

    Justa32

    bardzo lubimy pierożki,ale takich nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    muszę wypróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dawno nie robiłam i dawno nie jadłam
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    muszę kiedyś zrobić
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    soczewica zielona czy czerwona? różnią sie czymś one, oprócz koloru?
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Kupuję na wagę i tylko zieloną,czerwona jest w sklepach w woraeczkach ale boje się moli:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    jeszcze nie jadłam soczewicy i już żałuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    takich jeszcze nie jadłem
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    nie jadłem takich,na pewno są pyszne !
  • 1
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    Wygladaja jak z kasza:) musze kiedys sprobowac
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne pierożki
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    smaczne pierogi

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !