Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka wg.uznania
jajko 1 szt.
woda letnia wg.uznania
soczewica wg.uznania
cebula 1 szt.
czosnek 1-2 ząbki
olej wg.uznania
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą.

Ilość użytej mąki i soczewicy zależy od tego ile robimy pierogów - każda gospodyni robi na potrzeby swojej rodziny.
Soczewicę namoczyć na co najmniej 3 godziny i tedy gotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać ,usmażyć na oleju a na koniec dodać przeciśnięty czosnek.Ugotowana soczewicę przekręcić przez maszynkę dodać cebulę wraz z tłuszczem na którym się smażyła.
Wyrobić dokładnie farsz a jeżeli będzie zbyt gęsty podlać wodą,w której gotowała się soczewica.
Farsz doprawić solą i pieprzem dość mocno by nadać mu wyrazisty smak.
Z mąki jajka i wody zagnieść ciasto na pierogi.Rozwałkować na cienki placek,wykrawać szklanka placuszki,nadziewać farszem i zlepiać pierogi.
W dużym garnku zagotować osolona wodę i gotować pierożki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 07.03.2014 11:20
smaczne pierogi
romanrafal
romanrafal 27.02.2014 15:53
smaczne pierożki
Aneta41 30.04.2013 11:42
Wygladaja jak z kasza:) musze kiedys sprobowac
Wacław 09.04.2013 10:38
nie jadłem takich,na pewno są pyszne !
Motorek 29.03.2013 07:07
takich jeszcze nie jadłem
kuklik 03.02.2013 10:41
jeszcze nie jadłam soczewicy i już żałuję
ben-ka 16.06.2012 09:16
Kupuję na wagę i tylko zieloną,czerwona jest w sklepach w woraeczkach ale boje się moli:)
pacpaw 16.06.2012 06:26
soczewica zielona czy czerwona? różnią sie czymś one, oprócz koloru?
IZABELA29 19.12.2011 08:49
muszę kiedyś zrobić
angelika14 07.12.2011 23:25
dawno nie robiłam i dawno nie jadłam
ankaryba 29.08.2011 11:23
muszę wypróbować
Justa32 12.07.2011 07:32
bardzo lubimy pierożki,ale takich nie jadłam
Rybciia 11.06.2011 13:45
nigdy takich nie jadłam
madi356 29.03.2011 18:56
moje smaki dzieciństwa:0 pycha
ben-ka 14.03.2011 07:56
Smakują mi bardzo te pierogi chyba bardziej niż z kasza i twarogiem - ja promuję regionalną kuchnię:)
misia53 13.03.2011 22:53
Benia , to wschodnia potrawa ale u nas to się piekło pierogi drozdzowe z soczewicą, a takich przyznam nie jadlam.
barbara11561 12.03.2011 09:10
NIE JADŁAM
barbara11561 12.03.2011 09:10
NIE JADŁAM
IZABELA29 14.11.2010 10:06
nie próbowałam ale kiedys kto wie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak