Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto na chałki i bułeczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
woda 4 łyżki
mleko 3,2% 3/4 szklanki
masło roślinne 15 dag
cukier 6 łyżki
sól 1 łyżka
jaja 4 sztuki
zapach pomarańczowy 1 sztuka
mąka 4-5 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto na chałki i bułeczki

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i wymieszać z letnią wodą. Mleko zagotować, zdjąć z ogniai wymieszać z masłem, cukrem i solą.. Wystudzić. Jaja ubić lekko trzepaczką, wymieszać z mlekiem, drożdżami i mąką. Ciasto zagnieść przez kwadrans, aż będzie lśniące, elastyczne i miękkie. (nie należy od razu wsypywać całej ilości mąki). Wyłożyć ciasto do miseczki wysmarowanej masłem ( dodatkowa łyżka), przewrócić tak, aby wierzch był pokryty masłem i postawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części, każdą z nich jeszcze na trzy części. Toczyć na grube wałki i zaplatać warkocz i wkładać do podłużnych foremek. Piec w temp 180 C przez 50 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 11.03.2011 20:32
super przepis na pewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak