Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i wymieszać z letnią wodą. Mleko zagotować, zdjąć z ogniai wymieszać z masłem, cukrem i solą.. Wystudzić. Jaja ubić lekko trzepaczką, wymieszać z mlekiem, drożdżami i mąką. Ciasto zagnieść przez kwadrans, aż będzie lśniące, elastyczne i miękkie. (nie należy od razu wsypywać całej ilości mąki). Wyłożyć ciasto do miseczki wysmarowanej masłem ( dodatkowa łyżka), przewrócić tak, aby wierzch był pokryty masłem i postawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części, każdą z nich jeszcze na trzy części. Toczyć na grube wałki i zaplatać warkocz i wkładać do podłużnych foremek. Piec w temp 180 C przez 50 min

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    super przepis na pewno wypróbuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !