Sposób przygotowania

Odzielić białka od żółtek.
Z białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z połową łyżki cukru. Dodać olej, mleko, sok gruszkowy(taki z kartonu, ewentualnie może być nektar) dokładnie wymieszać. Dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką, wymieszać mikserem.
Odłożyć mikser i dodać pianę z białek. Wymieszać łyżką wpuszczając dużo powietrza do środka.
Piec gofry w gofrownicy.
W tym czasie gruszki pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do rondelka, zalać niewielką ilością wody i dodać 1,5 łyżki cukru. Dusić to wszystko aż gruszki zmiękną, ewentualnie troszkę dosłodzić.
Gofry podawać z ciepłymi duszonymi gruszkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !