Sposób przygotowania

Cebulę obrać z łupin, opłukać i bardzo drobno posiekać. Podsmażyćna złoto na margarynie. Marchewkę oczyścić i dokładnie oskrobać. Mięso wymieszać z cebulą, surowym jajkiem, tartą bułką, solą i pieprzem. Wyrobić starannie na pulchną, jednolitą masę i ułożyć ją dość cienką warstwą na stolnicy. Na wierzchu umieścić marchewkę. Zwijając brzegi masy do środka, uformować podłużny klops z urytą wewnątrz marchewką. Przełożyć go do prodiża lub na blachę wyłożoną aluminiową folią (z wierzchu także przykryć mięso folią). Piec w umiarkowanie nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut. Klops pokrojony w plastry podawać z kaszą i kiszoną kapustą. Marchewkę można zastąpić ugotowanymi na twardo jajkami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Bardzo fajna wariacja na temat klopsa :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !