Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO DROŻDŻOWE Z ZIEMNIAKAMI

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
cukier 12 dag
smalec 1 łyżka
jaja 2 szt
drożdże 6 dag
mleko ok 1\\2 l
rodzynki
mak do posypania
ziemniaki ugotowane zmielone kg

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO DROŻDŻOWE Z ZIEMNIAKAMI

Drożdże utrzeć z cukrem,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wlać do przesianej mąki,zarobić i odstawić na pół godziny.Dodać resztę składników i wyrobić ciasto,aż będzie odstawać od ręki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,potem wyłożyć do 2 cienkich foremek,posmarować posłodzonym piwem i posypać makiem,upiec w dość gorącym piekarniku na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 03.11.2010 11:14
świetne to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak