Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 1 i 1/2 szklanki
margaryny 1 op.
wody 1/2 szklanki
jaja 3
kakao 2-3 łyżki
mąki 1 i 1/2 szklanki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe do posypania
kolorowa posypka
aromat np. rumowy
orzechy do posypania
migdały do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek

To Murzynek w wersji Halloween, ale w zasadzie w każdej wersji jest THE BEST :)
Wodę, cukier i margarynę rozpuścić na ogniu, dokładnie wymieszać; wystudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Do mąki, żółtek, proszku do pieczenia i kakao, wlać rozpuszczone składniki. Miksować na najwyższych obrotach na gładką masę. Ewentualnie można dodać aromat, np rumowy, ale nie jest to konieczne. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie, w jednym kierunku wymieszać łyżką (!). Wysmarować blachę tłuszczem, obsypać bułką tartą. Przelać masę murzynkową. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, 180 stopni. Piec ok 50-55 minut (należy sprawdzić patyczkiem). Wystudzić, ozdobić polewą czekoladową i posypać ulubionymi bakaliami.
Pyszny, lekki, delikatny :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aida 08.11.2011 15:52
ojej :) dziękuję :)
anja3107 08.11.2011 10:48
takiego pięknego murzynka to jeszcze nie widziałam ;-)
Koper 13.03.2011 19:18
i jak pieknie ozdobiony :)
Aida 26.01.2011 09:09
dziękuje :) zawsze wygląda inaczej, ale jest rónie smaczny, to prawda!
IlonaAlbertos 25.01.2011 13:18
Jedno z najlepszych ciast na świecie :) Uwielbiam murzynka. A Twój wygląda świetnie :)
Aida 10.11.2010 12:19
hmm piękny? a miał być straszny !!! ;)))
Malinka 10.11.2010 09:59
Oj, jaki piękny. Prawdziwe arcydzieło:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak