Sposób przygotowania

Wątróbki umyć i po odkrojeniu tłuszczu i błonek zrumienić na rozgrzanym maśle/łyżka/-wyjąć,osączyć,skropić winem.
Na pozostałym na patelni maśle obsmażyć oba rodzaje mięsa,osolić,dodać słoninę,podlać wodą-dusić z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku.
Miękkie mięso i słoninę zemleć w maszynce z drobnym sitkiem,po czym wbić jaja,dodać sól,pieprz,koniak i zmieloną gałkę muszkatołową-dokładnie wyrobić masę.
Formę wysmarowaną resztą masła napełnić warstwami masą,przekładaną kawałkami wątróbki.
Pasztet piec w piekarniku około godziny/na powierzchni powinna powstać rumiana skorupka/,a po wyjęciu posypać tymiankiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !