Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASZTET ALZACKI Z WĄTRÓBEK

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 40 dag
mięso wieprzowe 30 dag
cielęcina 30 dag
jaja 2 szt
słonina 10 dag
masło 2 łyżki
czosnek ząbki 2
cebula
gałka muszkatałowa
koniak po 1 kieliszku

Przepis i sposób przygotowania na: PASZTET ALZACKI Z WĄTRÓBEK

Wątróbki umyć i po odkrojeniu tłuszczu i błonek zrumienić na rozgrzanym maśle/łyżka/-wyjąć,osączyć,skropić winem.
Na pozostałym na patelni maśle obsmażyć oba rodzaje mięsa,osolić,dodać słoninę,podlać wodą-dusić z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku.
Miękkie mięso i słoninę zemleć w maszynce z drobnym sitkiem,po czym wbić jaja,dodać sól,pieprz,koniak i zmieloną gałkę muszkatołową-dokładnie wyrobić masę.
Formę wysmarowaną resztą masła napełnić warstwami masą,przekładaną kawałkami wątróbki.
Pasztet piec w piekarniku około godziny/na powierzchni powinna powstać rumiana skorupka/,a po wyjęciu posypać tymiankiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak