Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowo-grysikowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
cukier 1 szkl
miód 4 łyżki
jajko 2
margaryna 30 dag
Soda oczyszczona Prymat 2 płaskie łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowo-grysikowe

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 4 części.Upiec 4 placki o wymiarach ok 24x42 na złoty kolor w temp 175 stopni.
Masa:
8 łyżek grysiku;
1 litr mleka;
2 cukry waniliowe;
1 1/2 szkl cukru pudru;
250 g masła;
1 słoiczek powideł śliwkowych(lub innych ulubionych)

Mleko zagotować.Do gotującego sie mleka wsypać grysik i cukry waniliowe.Mieszając gotować aż grysik zgęstnieje.Wystudzić.Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ostudzony grysik i ucierać.Pierwszy placek posmarować powidłami, następne przełożyć masą.Polać polewą czekoladowa z rozpuszczonej czekolady z masłem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 14.10.2012 16:22
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak