Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bori Bori

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina
bekon
cebula
kaszka kukurydziana
parmezan
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Bori Bori

SKŁADNIKI: 90 dag chudej wołowiny, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, 2 łyżki oliwy, 12 dag posiekanego bekonu, 1 duża nieobrana i pokrojona w ćwiartki cebula, 1 główka nieobranego i przekrojonego na pół czosnku, 3 pokrojone na połówki łodygi selera naciowego, 1 średnia marchewka przekrojona na pół, 1 listek laurowy, 7 goździków, 1 łyżka soli. Kluseczki: 1 szklanka kaszki kukurydzianej lub grysiku, 1 szklanka startego parmezanu, 2 łyżeczki soli, 1 mała drobno posiekana cebula, ¼ szklanki klarowanego masła, 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tarty parmezan.

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso pokroić w 5 cm kostkę i oprószyć pieprzem. Na oliwie podsmażyć bekon. Dodać mięso i zbrązowić z wszystkich stron. Dodać cebulę, czosnek, seler, marchewkę, liść laurowy, godziki, 1 łyżkę soli. Wlać ok. 3,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości mięsa czyli ok. półtorej godziny. Zdjąć z ognia i wyjąć mięso. Bulion przecedzić przez sitko, a następnie przez gazę. Powinno być 10 szklanek bulionu. W międzyczasie wymieszać kaszkę, parmezan, 2 łyżeczki soli. Dodać posiekaną cebulę oraz masło i dobrze wymieszać. Następnie do masy dodać jajko i żółtko. Wymieszać, nakryć folą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na 30 porcji. Rękami formować kluseczki i gotować je przez 15 minut. Wyjąć z wody. Zagotować bulion (można dodać szafran), włożyć kawałki mięsa i bekonu, gotować przez 15 minut. Włożyć kluseczki i gotować kolejne 15 minut. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 24.01.2012 10:04
?wietne danie.Bardzo lubi? takie kluski do mi?s.
SyMiki 15.02.2011 16:10
muszę spróbować!
Aniunia773 06.02.2011 15:18
super
wedith1 21.12.2010 23:00
Ciekawa propozycja! :D
zuzanna6 18.12.2010 08:18
Skąd nazwa potrawy?bardzo ciekawa.
Faustyna 13.11.2010 15:47
Bardzo ciekawe:) :) i bardzo apetyczne :)
pacpaw 12.11.2010 01:10
normalnie, aż ślinka cieknie jak się patrzy na te sytości
Justa 03.11.2010 21:02
coś wspaniałego
borgia 03.11.2010 10:59
Musi być bomba - wcale nie mam na myśli kalorii...
Emilia22 03.11.2010 10:40
jakie apetyczne...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak